Hulevedet 

Ähtärin kaupungin kaava-alueille kartoitetaan kesällä 2024 hulevesiverkostoa, johon näkyvimpinä kuuluvat ojat ja kaivot. Ähtärin kaupunki on mukana hankkeessa, jossa mm. kartoitetaan  hulevesiverkoston kuntoa ja mahdollisia tulevia toimenpiteitä.
__________________________________________________________________________________


Kaupunkivesien kokonaisvaltaista hallintaa Parkanossa, Virroilla ja Ähtärissä

Kaupunkivedet eivät tarkoita yksinomaan hule-, sade- tai sulamisvesiä eikä viemäreissä kulkevia jätevesiä, vaan laajaa vesienhallinnan kokonaisuutta, johon vaikuttavat niin kaupunkirakenne ja sen muutokset, kulutustottumukset sekä teknologian kehittyminen ja ympäristötekijät.

Ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat rankkasateet lisäävät painetta kaupunkivesien hallinnan parempaan ymmärtämiseen ja ennakoitiin. Kaupunkivedet muodostavat kokonaisuudessaan merkittävän ympäristökuormituksen lähteen, jonka hallinta vaatii lisää ymmärrystä ja yhteistyötä.

Yhteistyössä Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry:n kanssa Parkanon, Virtain ja Ähtärin kaupungit lähtevät edelläkävijöinä Suomessa rakentamaan omia kaupunkivesien hallintasuunnitelmiaan ennakoiden tulevan yhdyskuntajätevesidirektiivin vaatimuksia.

Kaupunkien yhteistyöllä tavoitellaan toimenpiteiden tehokkuutta sekä luodaan pohjaa myös muille Suomen pienille kaupungeille, vaikka direktiivin vaatimukset eivät vielä niihin kohdistukaan.

Kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallintasuunnitelma ei ole vain direktiivin asettama velvoite, vaan työkalu vesienhallinnan kehittämiseen. Se kuvaa missä ja miten kaupunkivesiä muodostuu, mihin niitä johdetaan, miten niitä käsitellään ja millaisia vaikutuksia ympäristöön niistä aiheutuu. Hyvin laadittu hallintasuunnitelma on työkalu kaupunkivesien riskien hallintaan ja kehittämistoimenpiteiden ja resurssien kohdistamiseen sinne, missä niillä on eniten vaikutusta.

Hankkeen tuella toteutettavan hallintasuunnitelmien laatimistyön odotetaan tuovan selkeyttä ja parantavan kaupunkivesien tilan ja kokonaiskuvan hahmottamista niin Ähtärissä, Virroilla kuin Parkanossakin.

Ensimmäisinä toimenpiteinä hankkeessa ryhdytään muodostamaan yhteistä näkemystä siitä, mitä konkreettisesti hallintasuunnitelma pitää sisällään pienien kaupunkien tapauksessa ja millaisia kehittämistoimia hankkeen aikana on tarpeen tehdä, jotta hallintasuunnitelmat saadaan laadittua.

Helmikuussa 2024 käynnistyneen yhteistyöhankkeen nimi on Kaupunkivesien Riskit Kuntoon (Kaverit). Hankkeen kokonaisbudjetti on 230 750 euroa, josta Ympäristöministeriö hallinnoima Vesiensuojelun tehostamisohjelma osuus on 184 600 euroa. Hanketta koordinoi Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry. Hankkeen päivittyvät kotisivut löydät osoitteesta www.järves.fi/kaverit ja lisätietoa rahoituksesta osoitteesta www.ym.fi/vedenvuoro.

Lisätietoja hankkeesta antavat:

Rauno Leván, sihteeri, Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry., p. 040 6325 006, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kari Santikko, tekninen johtaja, Parkanon kaupunki, p. 044 7865 601, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Stefan Hirvelä, yhdyskuntatekniikan päällikkö, Virtain kaupunki, p. 050 462 1646, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Marjo Mäkipelto, yhdyskuntatekniikan insinööri, Ähtärin kaupunki, p. 040 161 6690, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ähtärin reitin vesistösäännöstelyn kehittämisen esiselvityshanke

Ähtärin kaupunki aloitti vuonna 2023 Ähtärin reitin vesistösäännöstelyn kehittämisen esiselvityshankkeen. Hankkeessa selvitetään erilaisia vaihtoehtoja Ähtärinjärven säännöstelyluvan kehittämiseen siten, että alueella pystyttäisiin vähentämään haitallisen alhaisia vedenpinnakorkeuksia. Tämän arviointityön toteuttaa Suomen ympäristökeskus.

Säännöstelyluvan kehittämisvaihtoehtojen lisäksi selvitetään säännöstelykäytäntöjen kehittämismahdollisuuksia yhdessä laadittujen säännöstelysuositusten avulla. Tässä selvitystyössä tarkastellaan vesistösäännöstelyn muutosvaihtoehtojen vaikutuksia vesiluonnolle, vesistön ekologiseen tilaan ja luonnon monimuotoisuudelle, rantakiinteistöjen omistajille, vesistöjen käyttöön ja viihtyisyyteen sekä kustannusvaikutuksia sähköyhtiöille. Tämän osion toteuttaa KVVY Tutkimus Oy.

Säännöstelyn vaikutuksia arvioidaan erityisesti tähän tarkoitukseen kehitettyjen tietokonemallinnuksien avulla. Selvityksissä esitettyjen tietojen perusteella voidaan tehdä tarvittavat päätökset säännöstelyn kehittämisen jatkotoimenpiteistä ja kyseinen työ toimii myös pohjatyönä mahdolliselle lupamuutoshakemukselle tai säännöstelysuosituksille. Konkreettisiin toimenpiteisiin säännöstelyn osalta ei tässä hankkeessa kuitenkaan edetä.

Hankkeen edistyminen

Suomen ympäristökeskuksen tekemä arviointityö valmistui vuoden 2023 joulukuussa. Alkuvuodesta 2024 hanke on edennyt seuraavaan vaiheeseen, jossa KVVY Tutkimus Oy alkaa selvittää vesistösäännöstelyn muutosvaihtoehtojen vaikutuksia laaja-alaisesti.

Hankkeen toteuttajat ja toteutusaika

Hankkeen vastuutaho on Ähtärin kaupunki ja hankkeen koordinoinnista vastaa Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry. Hankkeen yhteistyökumppanit ovat Ähtärin, Virtain ja Alajärven kaupungit sekä Soinin kunta, Suomenselän kalatalousalue, Ähtärinjärven ja sen alapuolisten vesistöjen osakas- ja kalastuskunnat Killinkosken voimalaitokselle saakka, vesistöjen käyttäjät, kiinteistöjen omistajat, Killin Voima Oy ja Koskienergia Oy sekä Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus. Hankkeen toteuttamiseen on myönnetty jatkoaikaa ja hankkeen toteutusaika on 14.3.2023-31.7.2024.


Ota yhteyttä

Marjo Mäkipelto
yhdyskuntatekniikan insinööri

Ähtärin kaupunki
puh. 040 161 6690
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

___________________________________________________________________________________________


Ähtärin kaupunkikonserniin kuuluva Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalot omistaa 

noin 210 vuokra-asuntoa pääsääntöisesti Ähtärin keskustan läheisyydessä. 

vuokratalotOsassa on myös oma sauna ja varasto.

Tutustu asuntotarjontaan Ähtärin Vuokratalojen verkkosivuilla.

 

Jätehuolto

Lakeuden Etappi Oy vastaa käytännön jätehuollon järjestämisestä 8 omistajakuntansa alueella. Osakaskuntia ovat: Alavus, Ilmajoki, Kihniö, Kuortane, Kurikka, Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri. Kunnat hoitavat itse jätehuollon viranomaistehtäviä, kuten jätehuoltomääräysten noudattamisen valvontaa.

Lakeuden jätelautakunta on Lakeuden Etappi Oy:n toimialueen yhteinen lautakunta, jonka vastuulla on jätehuoltoon liittyvät viranomaistehtävätjäsenkuntien alueella

VAPAA-AJAN ASUKKAIDEN JÄTEHUOLTO

Ähtärin kaupungin haja-asutusalueen vapaa-ajan asukkaiden jätehuoltoa varten on perustettu yhteisiä poltettavan jätteen (kaatopaikkajätteen) aluekeräyspisteitä, jotka ovat käytettävissä 1.5.–30.9. Tästä palvelusta veloitetaan kausimaksu loma-asuntojen omistajilta.

Aluekeräyspisteissä vastaanotetaan ainoastaan normaalissa vapaa-ajan asumisessa syntyvää poltettavaa jätettä. Suuremmat jätteet tulee toimittaa jäteasemalle.

Katso loma-asuntosi lähin aluekeräyspiste etappi.com sivustolta.

Ähtärinjärvi

ÄHTÄRINJÄRVI

 

SÄÄNNÖSTELY


ÄHTÄRINREITIN VESISTÖN NEUVOTTELUKUNTA

ÄHTÄRINJÄRVEN VEDENLAATU 1988-1997

 

Ähtärinjärveä koskevissa kysymyksissä ota yhteyttä:

  • Ympäristönsuojelusihteeri Minna Hakala puh 040 647 4686

Ähtärinjärven vesiensuojeluyhdistys on perustettu keväällä 2017
Löydät ajankohtaista tietoa nettisivuilta www.yhteinenahtarinjarvi.fi
tai Facebook-sivuilta Yhteinen Ähtärinjärvi

Vesiensuojelu

Vesiensuojelun suuntaviivoja määrittää valtakunnallinen vesienhoitosuunnitelma, joka ulottuu vuoteen 2021.

Vesienhoidon keskeisenä tavoitteena on estää pintavesien ja pohjavesien tilan heikkeneminen sekä pyrkiä kaikkien vesien vähintään hyvään tilaan.  Vesienhoidon järjestämistä varten on muodostettu vesienhoitoalueet. Kullakin alueella laaditaan oma vesienhoitosuunnitelma ja toimenpideohjelma tavoitetilan saavuttamiseksi.

Ähtäri kuuluu pääosin Kokemäenjoen vesitöalueeseen ja sen vesistöt muodostavat Ähtärinreitin vesistön. Vesiensuojelua varten on laadittu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2016-2021 sekä alueellinen Ähtärin- ja Pihlajaveden reittien vesienhoidon toimenpidesuunnitelma 2015-2021.

Vesialueiden tilan parantamiseen ei ole olemassa yhtä nopeaa, tehokasta ja kaikille vesialueille sopivaa kunnostustoimenpidettä. Monessa tapauksessa tarvittavien toimenpiteiden yhdistelmä voi olla hyvinkin yksinkertainen toteuttaa. Rehevöityneen järven kunnostus voi yksinkrtaisimmillaan koostua valuma-alueelta tulevan kuormituksen vähentämisestä sekä pienistä kunnostustoimista, kuten särkikalojen poistokalastuksesta tai rantakasvillisuuden pienialaisesta niitosta.

Ähtärissä vahvuutena ovat puhdas luonto ja järvet. Erityisesti vesistöjen läheisyys on alueen valttikortti. Vesistöjä ja luonnon monimuotoisuutta pyritään suojelemaan, jotta ne pysyisivät puhtaina myös tulevaisuudessa.

Ympäristön ja vesistöjen suojelussa kuntalaisten oma aktiivisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Järvien sinilevätilanne löytyy osoitteesta www.jarviwiki.fi

Sivustolle merkitään valtakunnallisen sinileväseurannan aikana seurantapisteissä tehdyt levähavainnot. Palvelusta löytyy myös historiatietoja ja sivuille voivat muutkin
käyttäjät kirjata tekemiään havaintoja.

Luvat ja ilmoitukset

Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan tarvitaan lupa.

Luvanvaraiset toiminnot on määritelty ympäristönsuojelulaissa (527/2014). Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) määrittelee käsitteleekö luvan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen vai aluehallintovirasto. Jos lupa tarvitaan sekä vesilain että ympäristönsuojelulain mukaan, asian käsittelee ja päätöksen tekee aluehallintovirasto. Ympäristölupahakemus toimitetaan kolmena kappaleena luvan myöntävälle viranomaiselle.

Ympäristönsuojeluasetuksen 3–10 §:ssä on määrätty lupahakemuksen sisällöstä ja siihen liitettävistä tiedoista. Myös ympäristöluvallisen toiminnan muuttaminen, lupapäätöksen tarkistaminen ja määräaikaisen luvan uudistaminen vaativat hakemuksen tekemisen. Lupaprosessi on monivaiheinen, joten lainvoimaisen päätöksen saaminen voi kestää kauankin. Lupaprosessiin kuuluu mm. lupahakemuksesta tiedottaminen kuuluttamalla siitä vähintään 30 päivän ajan kaupungin virallisella ilmoitustaululla. Samoin kuulutetaan tehdystä päätöksestä. Kuulutusten tavoitteena on varmistaa, että asianosaisilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä ja hakea muutosta ympäristölupahakemuksista ja -päätöksistä. Luvan käsittelyä nopeuttaa hyvin laadittu ja hyvissä ajoin viranomaiselle toimitettu lupahakemus.

Ympäristönvalvonta

Kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävänä on ympäristönsuojelun valvominen ja edistäminen.

Tehtäviin kuuluvat mm.

  • ympäristölupien valmistelu
  • vesilain mukaisten lupien sekä ilmoitusten valmistelu
  • vesiliikenne- ja maastoliikennelupien valmistelu
  • meluilmoitusten käsittely
  • patterointi-ilmoitusten käsittely
     

Lisäksi ympäristötoimi valmistelee maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten maisematyölupien valmistelusta ranta-asemakaava-alueilla. Yksikkö huolehtii osaltaan ympäristön tilan seurannasta, ympäristötutkimuksista sekä ympäristönsuojelun ja jätehuollon valvonnasta ja neuvonnasta.

 

Ympäristö

 

Ympäristösuojelusihteeri työskentelee 1.7.2022 alkaen 50 % työajalla. Ympäristösuojelusihteeri on tavoitettavissa maanantaisin ja tiistaisin virka-aikana.

 

Ympäristö ja luonto ovat meidän yhteisiä asioita. Luonto virkistää ja terveellinen ympäristö luo viihtyvyyttä ja hyvinvointia.

Kaupungin tehtävänä on hoitaa ja edistää ympäristönsuojelua siten, että luontoa ja ympäristöä suojelemalla, hoitamalla ja kehittämällä turvataan asukkaille terveellinen ja virikkeitä antava asuinympäristö.

Ympäristösivuilta löydät tietoa kaupungille kuuluvista ympäristönsuojelutehtävistä.

Venepaikat

Kaupunki vuokraa ylläpitämiensä venepaikka-alueiden venepaikat. Venepaikan edellisenä vuonna vuokranneilla on mahdollisuus lunastaa sama venepaikka 30.4. mennessä.

Muutoin venepaikat tarjotaan vuokrattavaksi 2.5. alkaen.

Venepaikan varanneille lähetetään postitse lasku venepaikasta ja uusi venepaikkamerkki kuluvalle vuodelle. Venepaikat/merkit tarkistetaan vuosittain kesällä, jotta vältyttäisiin väärinkäytöksiltä.

Voimassa olevat venepaikkojen hinnat (sis. alv.):

  • Ähtärinsalmen pienvenesatama: 42 paikkaa 60 €/vene (veneiden kiinnitys rannalla olevaan renkaaseen)
  • Keskustan Rantapuisto (Ouluveden venelaituri): 14 paikkaa 50 €/vene (laiturin kahden puolen, kulkuportilla varustettu laituri)
  • Pellonpään ranta (Ouluveden venelaituri): 18 paikkaa 25 €/vene (laiturissa kahden puolen)
  • Moksunniemen veneranta: 28 paikkaa 150 €/vene (2 kpl 14 paikan venelaituria, molemmat venelaiturit on varustettu kulkuportilla)

Venepaikkavarauksia ottaa vastaan ja lisätietoja kertoo:

puistotyön vastaava Tellervo Kari-Pihala

puh. 0400 806 193

sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

HUOM! Myös puistoalueilla olevilta veneiltä vaaditaan venepaikkamaksu ja tarkistetaan venepaikkamerkit!

 

Päivitetty toukokuussa 2023

Uimarannat ja vesiliukumäki

Ähtärin alueella on runsaasti viihtyisiä uimapaikkoja, jotka ovat vapaasti kuntalaisten, kesäasukkaiden ja matkailijoiden käytössä. Uimarannoilla ja uimapaikoilla leiriytyminen on kielletty.

 

Ähtärin kaupungin viralliset uimarannat:

 

  • Mekkorannan uimaranta
    sijaitsee eläinpuiston leirintä- ja caravan-alueella, osoite Karhunkierros 229
    varustelut: laituri ja vesiliukumäki (vesiliukumäki on avoinna juhannuksesta elokuun alkuun)
  • Kaupungintalon uimaranta (Saharanta)
    sijaitsee Ostolantie varrella keskustassa kaupungintalon takana, osoite Keskuskuja 1
    varustelut: uimalaituri, leikkivälineitä, ulkokuntoiluvälineitä, beachvolley-kenttä ja matonpesupaikka.
  • Kalliolammen uimaranta
    sijaitsee Myllymäen kylässä, osoite Keuruuntie 45 
    varustelut: uimalaituri

Näiden lisäksi Ähtärissä on useita uimapaikkoja, joiden varustelutaso on alhaisempi:

  • Aktiiviranta ja Santerinranta Moksussa
  • Pellonpään ja Pöyhösen uimapaikka
  • Peränteen uimapaikka
  • Särkilahden uimapaikka Myllymäellä
  • Ähtärinrannan uimapaikka

 

Päivitetty toukokuussa 2023

 

Puistot ja metsät

Ähtärin kaupungin infrapalvelut vastaa puisto- ja viheralueiden sekä kaupungin omien kiinteistöjen pihojen rakentamisesta ja hoidosta sekä tienvarsien ja muiden yleisten alueiden siisteydestä.

Puistopinta-alaa kaupungilla on noin 24 ha, leikkipaikkoja 9 kappaletta ja hoidettavia kiinteistöjen pihoja noin 40 kappaletta.

Infrapalvelut huolehtii metsistä ja puistometsistä. Niiden hakkuu ja hoitotoimenpiteet tekee suurelta osin Metsänhoitoyhdistys Suomenselkä, jonka kanssa kaupungilla on metsänhoitosopimus. Kaupungin metsäpinta-ala on noin 560 ha, joista noin viidennes puistometsiä.

Laskutustyönä suoritetaan myös julkisyhteisöjen viher- ja virkistysalueiden hoitotöitä.

 

Tori

Ähtärin torin sijaitsee Ostolantie varrella keskellä keskustaa. Torin näyttävin ilmestys on sen esiintymislavana toimiva Kultainen kori.

Kultainen kori on Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa yhteistyössä toteutetun Ähtärin torin esiintymislavan ideakilpailun voittaja. kultaisen korin on suunnitellut Pyry Kuismin, Kristian Paavilainen ja Johan Jäsperlä Oulun yliopistosta.

Torialue on varattavissa torimyyntiin ja muihin tilaisuuksiin. Kultaisen korin voi varata myöskin esiintymislavaksi.

 

114E8956 D290 4E05 B4E9 CF9E86B45E9C 1 105 c

Päivitetty toukokuussa 2023

Puistot, tori ja muut yleiset alueet

Ähtärin kaupungin infrapalvelut vastaa yhteisten puistoalueiden kunnossapidosta ja siisteydestä. Ähtärissä on useita leikkipuistoja ja uimapaikkoja myös keskustassa Ouluveden ranta-alueella. Kaupungintalon ranta-alueella on hyvin hoidettu uimaranta, esteetön laituri, matonpesupaikka, riippumattoja sekä beachvolley-kenttä lämpimien kesäpäivien viettoon.

Uimalaiturilta näkyy viereisen nimekkeen huvimajalle, jonka läheisyydessä sijaitsee professori, kuvanveistäjä Eero Hiirosen 7 metriä korkea hapon kestävästä teräksestä valmistama vesiaiheinen Ylävedet veistos.

Ouluveden ranta-alueella Virtaitien vieressä sijaitsee vuokravenelaituri, leikkipuisto, parkour-kenttä, monitoimiareena erilaisille peleille sekä uusimpana pumptrack-rata.

Ranta-alueella kulkee valaistu puistoväylä, joka on ihanteellinen kävelyreitti aivan keskustan tuntumassa.

______________________________________________________________________________________

Puistotyöntekijöitä, kesätyö

Ähtärin kaupunki

Etsimme kesäksi 2024 reippaita ja ulkotyöskentelystä pitäviä työskentelemään Ähtärin kaupungin infrapalveluihin. Puistotöitä on tarjolla eripituisia jaksoja välillä huhtikuu-syyskuu. Olemme valmiit työllistämään myös työllistämistukea saavia työntekijöitä puistotöihin.

Työtehtäviin sisältyy erilaisia puisto- ja viheralueiden kunnossapitotöitä, kuten haravointi, roskien kerääminen, istutusryhmien kitkeminen ja istuttaminen, ruohonleikkaaminen.

Hakijalta toivotaan:

  • • Reipasta asennetta
  • • Soveltuvuutta ulkotyöskentelyyn
  • • B-ajokortti ja oman auton käyttömahdollisuus on etu

Lähetä hakemuksesi viimeistään 5.4.2024 kello 15 mennessä sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (viestin otsikoksi Puistotyöt 2024) tai
tämän linkin kautta  https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/puistotyo-590641/
Työntekijöitä saatetaan valita jo hakuaikana.

Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Päivitetty maaliskuu 2024

 

Yksityistiet

Tavoitteena on yksityisteiden kohtuullinen kunnossapito ja mahdollisimman hyvät kulkuyhteydet haja-asutusalueille, mikä omalta osaltaan säilyttää maaseudun asuttuna. Teknisen lautakunnan tehtäviin kuuluu yksityistieasioiden hoitaminen mm. kunnossapito- ja perusparannusavustusten myöntäminen ja niiden maksatus. 

Perusparannushankkeiden avustusmäärärahat ovat sidoksissa valtion hyväksymiin avustusmäärärahoihin.

Kaupungille osoitetut perusparannusavustushakemukset käsitellään erikseen anomalla kaupunginhallitukselta/-valtuustolta ylitysoikeutta.

Yksityisteiden valtionavustukset hoitaa Pohjanmaan ELY-keskus.

Vuodesta 2020 alkaen yksityisteiden kunnossapitoavustukset myönnetään vuosittain hakemuksen perusteella. Vuonna 2021 kaupungin kunnossapitoavustuksia myönnettiin 79 tielle.

Vuonna 2024 yksityisteiden kunnossapitoavustuksien hakuaika on 21.2-22.3.2024 (klo 15:00).

Oheinen hakemuslomake on täytettävä ja palautettava määräaikaan mennessä. (Myös vanhemman malliset hakemuslomakkeet hyväksytään).

Hakemuslomake

Kadut ja kevyen liikenteen väylät

Rakentamis- ja teknisten palvelujen vastuualue käsittää mm. kaavateiden ylläpidon. Kaavateiden talvi- ja kesäkunnossapito on ulkoistettu.
Ähtärissä on kaavateitä yhteensä noin 55 800 m ja kevyen liikenteen väylää 16 300 m.

Jalkakäytävien ja kevyen liikenteen väylien sekä suojateiden talvikunnossapito hoidetaan niin, että liikkuminen niillä on turvallista.

Liikenne, kadut ja yleiset alueet

Kaupungin tekninen toimi rakennuttaa, rakentaa ja kunnossapitää kaavateitä, tievalaistusta sekä yleisiä alueita kuten puistoja, metsiä, uimarantoja ja venepaikkoja. Vesi- ja viemärilaitoksen toiminnasta vastaa Ähtärin Energia ja Vesi Oy, joka on kaupungin tytäryhtiö.

Yhdyskuntateknisten verkostojen ja rakenteiden kunnossapidon tehtävänä on toiminnallisuuden turvaamisen lisäksi hidastaa tai pysäyttää rakenteiden rappeutuminen ja siten ylläpitää sijoitetun omaisuuden arvo.

 

Kunnossapitoilmoitus leiska nettiin ver2

Avustukset ja lainat

Rahoitusta asunto-olojen parantamiseen

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voi hyväksyä korkotukilainaa asuntojen uudistuotantoon, perusparannukseen ja hankintaan. ARA myös hyväksyy takauslainoja vuokratalojen rakentamiseen sekä asunto-osakeyhtiötalojen perusparantamiseen. Lainoituksen määrästä ja painotuksista päättää eduskunta vuosittain. Valtioneuvosto vahvistaa tämän jälkeen käyttösuunnitelmassa lainoituksen alueelliset ja muut käyttöperusteet. Valtion varoista myönnetään korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksia sekä erityisryhmien investointiavustuksia eri väestöryhmien asuinolojen parantamiseen. Lisäksi avustuksia myönnetään uusien asuinalueiden infrastruktuurin rakentamiseen sekä aravavuokratalon purkamiskustannuksiin, asuinalueiden kehittämiseen sekä asumisneuvojatoimintaan

Korjausavustukset

Vuoden 2017 alusta lähtien ARA on hoitanut myös korjausavustusten myöntämisen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hakemus jätetään ARAan, ARA tekee avustuspäätöksen ja hoitaa avustusten maksamisen. Uuden korjausavustuslain myötä avustuksia ovat:

  • korjausavustus ikääntyneiden ja vammaisten asuntoihin
  • hissiavustus (uuden hissin asentamiseen)
  • esteettömyysavustus

Energia-avustukset

Öljylämmityksestä luopumiseen on haettavissa avustusta ELY-keskukselta. ARAlta haettava avustus kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen on päättynyt vuoteen 2023.

 

Verovähennys

 

Rakennuksen ylläpitoon ja muun muassa öljylämmityksestä luopumiseen on mahdollista hakea verovähennystä

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/kotitalousvahennys/

 

Rakennusvalvonta

Rakennusvalvontatoimisto
Ostolantie 17, 63700 Ähtäri
telefax (06) 2525 6111

Rakennusvalvonta pyrkii toiminnallaan ohjaamaan kunnan rakennustoimintaa niin, että luotaisiin kuntalaisille mahdollisimman viihtyisä, turvallinen, terveellinen ja tarkoituksenmukainen asuinympäristö.

Rakennusvaltonta neuvoo, antaa rakennus-, toimenpide- ja ilmoituslupia, toimii korjausneuvojana. Tehtäviin kuuluu myös maa-aineisten lupa- ja valvonta-asiat.

 

 

Rakentaminen

Rakentamista ohjataan mm kaavoituksella ja maankäytöllä. Ohjauksen kautta luodaan toimiva ja viihtyisä kaupunkikuva.

Kaupungin rakennuttamisesta ja peruskorjauksista sekä tilojen kunnossapidosta vastaa tilapalvelu.

Rakennusvalvonta vastaa maankäyttö- ja rakennuslain sekä kaupungin rakennusjärjestyksen edellyttämän rakentamisen lupakäsittelystä.