Pirkanpohjan taidekeskuksen kolme näyttelyä 28.2.-28.8.2016

Punainen talo

Kultakauden taiteilijoita

Inhan patruunapari August ja Lydia Keirknerin yli sadan teoksen taidekokoelma on lahjoitettu Ateneumin taidemuseolle. Nyt kokoelmasta on nähtävänä töitä Suomen kultakauden taiteilijoilta: mm. Akseli Gallen-Kallela, Arvid Järnefelt, Antti Favén, Wilho Sjöström, Albert Gebhard, Ferdinand von Wright, Magnus Enckell ja Ville Vallgren. Patruunaparin loisteliaasta elämästä kertovat Inhan Pytingiltä taidekeskuksen saleihin lainatut huonekalut, koriste-esineet ja astiat.

Lue Inhan patruunaparin tarina (pdf)

1. Wilho Sjöström: Tehtailija August Keirknerin muotokuva, 1905. Kuva: Kansallisgalleria/ Asko Penna
2. Wilho Sjöström: Maisema Inhasta, 1905. Kuva: Kansallisgalleria/Jenni Nurminen

Yhteistyössä:

Punaisen talon alakerrassa on kokoelma taiteilijaprofessori Eero Hiirosen vaikuttavia teoksia. Useissa töissä on nähtävissä taiteilijalle rakas vesiaihe, joka on vangittuna teräksen pintaan ja muotoon.

Sininen talo

Nuoren sukupolven ähtäriläisten kuvataiteilijoiden maalauksia. Esillä Maria Matikan ja Jarkko Rantasen raikkaita töitä.

Maria Matikka on kuvataiteen maisteri ja graafikko, joka ilmaisee aiheitaan teatraalisen valaistuksen, installoinnin ja niukan väriskaalan kautta. Muotokuvissa kasvot ovat valokuvamaisen tarkkoja, muut ruumiinosat suurpiirteisiä ja taustat tyhjiä – olennaisin on tarkin, epäolennaisimmat häviävät kuin muistoissa.

Jarkko Rantanen on maalannut vahvalla otteella mm. vallihautoja synnyinmaisemassaanTörönmäellä. Rantasen teoksista välittyy vahva paikallisvärein toteutuva maalauksellisuus. Hän on onnistunut luomaan teoksiinsa myös vahvaa tilantuntua.