Markus Sulkava moduulirakennus ulkoa

Kiinteistö Oy Ouluveden toimitusjohtaja Markus Sulkava vastavalmistuneen yhteiskoulun lisärakennuksen portailla.

Ähtärin yhteiskoulu sai viime viikolla (vko 39) käyttöönsä uusia opetustiloja, kun yläasteen pihapiiriin noussut lisärakennus otettiin opetuskäyttöön. Uusi rakennus käsittää kaikkiaan kolme nykyaikaista luokkahuonetta ja sen kokonaispinta-ala on 167,7 m2.

Hankkeen toteuttamisesta vastasi Kiinteistö Oy Ouluvesi, suunnittelusta ja rakentamisesta ähtäriläinen Rakennus Tikkamäki Oy. Myös sähkö- ja kunnallistekniikkaan liittyvät työt toteutettiin paikallisten yritysten voimin.

Uudisrakennuksessa on kolme luokkatilaa (62,4 m2, 42,8 m2 ja 62,4 m2), joista kaksi soveltuu kaikkien aineiden opetukseen ja yksi luokka on tarkoitettu erityisesti kuvaamataidon opetukseen. Tilat ovat valoisat, avarat ja varustettu uudella tekniikalla.

Lisärakennus toteutettiin laadukkaasti ja ripeällä aikataululla. Sopimus rakentamisesta solmittiin kesäkuun puolivälin tienoilla ja varsinaisiin rakennustöihin kului kaikkiaan 55 päivää. Rakennusprojektin kustannusarvio alittui yli kymmenellä prosentilla.

– Uskon, että nyt koululaiset saivat käyttöönsä parhaat väistötilat, mitä rahalla saa, toteaa Kiinteistö Oy Ouluveden toimitusjohtaja Markus Sulkava. – Tilat ovat monikäyttöiset ja soveltuvat opetuksen lisäksi esim. kerhotoimintaan tai kansalaisopiston käyttöön. Jopa tilojen jatkokäyttöä on mietitty: vuokra-ajan jälkeen moduulirakennus on siirrettävissä muualle ja sen käyttöikä voi jatkua vaikka toimistona, loma-asuntona tai urheilukentän pukuhuoneina.

Ähtärin kaupungin hallintojohtaja ja Kiinteistö Oy Ouluveden hallituksen puheenjohtaja Seppo Karjala on yhtä lailla tyytyväinen rakennushankeen toteutukseen:
- Yhteistyö paikallisten osapuolten välillä sujui kitkattomasti ja moduulirakenteinen lisärakennus palvelee käyttötarkoitustaan hyvin, hän sanoo.

Yhteiskoulun ja lukion rehtori Markku Juhola on iloinen, että kaivatut lisätilat saatiin käyttöön, vaikka syksyn ylioppilaskirjoitusten vuoksi ei vielä ole uusia tiloja ehtinyt opetuskäytössä testatakaan. – Tärkeintähän tässä on koululaisten mielipide ja uskon, että he ovat tiloihin varsin tyytyväisiä, hän toteaa.

Lisätietoja:

Markus Sulkava; toimitusjohtaja Kiinteistö Oy Ouluvesi, puh. 040 648 5878

Seppo Karjala; hallituksen puheenjohtaja Kiinteistö Oy Ouluvesi, hallintojohtaja Ähtärin kaupunki, puh. 040 574 8121

 

Havainnekuva saunamaailma vesiurheilukeskus

Ähtäri Resort -alueelle rakentuu vuoden 2020 kesään mennessä alueen matkailupalveluja täydentävä saunamaailma/vesiurheilukeskus. Tavoitteena on luoda korkeatasoinen kokonaisuus, joka tarjoaa matkailijoille monipuolisia aktiviteetteja useammaksikin päiväksi.

Työnimellä saunamaailma/vesiurheilukeskus kulkeva rakennusprojekti on osa Ähtärin Master Plan 2030 -kehittämisohjelmaa, jossa pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti nivoutuvat yhteen Ähtärin matkailun kehityshankkeet. Master Planin puitteissa on toteutunut jo mm. juhannuksena 2019 avautunut keilahalli.

- On ilahduttavaa nähdä, kuinka nopeasti Master Planissa visioitu matkailukeskittymä konkretisoituu. Erityisen iloinen olen siitä, että nyt käynnistyvä rakennushanke toteutuu yrittäjävetoisesti, toteaa Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki. – Matkailualueen osalta on luvassa myös muita kehityshankkeita, joista kuullaan lähikuukausina, hän lupaa.

Hanketta varten perustetaan uusi yhtiö, jonka osakkaina on useita yrityksiä ja yksityis-henkilöitä. Kokonaisbudjetti projektille on 1,0 miljoonaa euroa, josta ELY-keskuksen investointituen osuus on 20 %. Ähtärin kaupunki vuokraa perustettavalle yritykselle hanketta varten 2 100 m2:n ja 1 100 m2:n laajuiset maa-alueet.

- Tämä projekti tuo tulleessaan kauan kaivatun paikan, jossa asiakkaat pääsevät nauttimaan veden äärelle upean Hankaveden monipuolisista mahdollisuuksista. On hienoa, että on saatu mukaan osakkaiksi näin monta eri vahvuuksia omaavaa tahoa, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kuvailee hanketta vetävä toimitusjohtaja Kari Vainio Naava Resort Oy:stä.

Saunamaailma/vesiurheilukeskus sijaitsee aivan matkailualueen ytimessä kauniin Hankaveden rannalla sekä hotelli Mesikämmenen ja Pandatalon välittömässä läheisyydessä. Se koostuu ravintola-kahvilaterassista, saunaosastosta, turvespasta, vesiurheilukeskuksesta sekä vierasvenesatamasta. Rakennuskokonaisuus avautuu kohti järvenselkää, joten Ähtärin upeasta järviluonnosta voi nauttia lähes jokaisesta tilasta. Rakennuksen kokonaispinta-ala on 310 kem2 ja laajan kattoterassin ala yli 250 m2. Suunnittelusta vastaa palkittu Studio Puisto Arkkitehdit Oy, jonka erikoisosaamista on kestävä ja ekologinen puurakentaminen.

  • Ravintola-kahvilaterassi käsittää 60 asiakaspaikkaa sisällä ja 100 – 150 asiakaspaikkaa ulkona. Laajat terassialueet taipuvat moneen käyttötarkoitukseen vuodenajasta ja kelistä riippuen. Pienestä kaupasta ravintolan yhteydessä voi ostaa valikoituja, yhtiön brändäämiä tuotteita.
  • Saunamaailmaan rakennetaan kaksi saunaa ja ne palvelevat niin matkailijoita, kokousvieraita kuin kertakävijöitäkin. Isompi saunoista on mitoitettu 20 hengelle ja pienempi rantasauna 10 hengelle. Saunojien käyttöön tulee myös palju sekä laituri vilvoittautumista tai auringonottoa varten. Saunojen huippulaadun takaa Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkki, jonka myöntää Sauna from Finland ry.
  • Saunomisen lomassa voi turvespan kahdessa hoitohuoneessa nauttia myös turvehoidoista. Hoidot ovat luonnonmukaisia ja käytettävät tuotteet on valmistettu Ähtärissä.
  • Vesiurheilukeskus tarjoaa monia aktiviteetteja suppailusta kanoottiretkiin. Se toimii myös vesistöön ja lähisaariin suuntautuvien retkien, tapahtuminen ja muiden aktiviteettien ydinpaikkana.
  • Vierasvenesatamassa on 15 – 20 venepaikkaa. Se on pysähdyspaikka järven päiväveneilijöille, mutta tarjoa korkealaatuisia palveluita myös pidempään viipyville.

 

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki
Ähtärin kaupunki, puh. 040 652 8881                                              

 

Toimitusjohtaja Kari Vainio
Naava Resort Oy, puh. 040 560 8455

TIEDOTE
Julkaisuvapaa 10.06.2019 klo 17.00

Lehto Group Oy varaa rakennustontin Ähtärin kaupungin keskustasta

Lehto Group Oy on ilmoittanut halukkuutensa varata Ähtärin kaupungilta entisen Shell -huoltoaseman ja kodinkoneliikkeen tonttikokonaisuuden. Tontilla on rakennusoikeutta käyttämättä yhteensä n. 4.600 m2 ja kaava sallii rakentaa tontille kaupan suuryksikön ja erilaisia kaupan toimintoja.

Lehto Group Oy varaa tontin hankekehitystä ja myöhempää ostoa sekä rakentamista varten.
Kyseinen tontti tulisi liikerakentamistarkoitukseen eli varaajalla on tarkoitus kiinteistökehityshankkeena toteuttaa rakennushanke, jossa tonteille sijoitettaisiin 4.600 m2 liikerakennus ja alustavan selvityksen mukaan 2-4 eri kaupan ketjua, jotka eivät toimi tällä hetkellä Ähtärissä ja jotka ovat kiinnostuneita toimitiloista.

Uuden liikekiinteistön mahdollinen työllistävä vaikutus olisi 25-40 henkilöä riippuen kiinteistöön sijoittuvien kaupan ketjujen määrästä.

 

Lisätietoja antavat:

Joni Alatyppö
Hankejohtaja / Lehto toimitilat
Lehto Tilat Oy
+358 40 722 9878
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jarmo Pienimäki
kaupunginjohtaja
Ähtärin kaupunki
+358 40 652 8881
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ammattimaiset toimijat

Ympäristönsuojelulainsäädäntö on muuttunut, minkä seurauksena maa-ainesten ottotoimintaan liittyvät lupa- ja valvonta-asiat siirtyvät rakennusvalvonnalta ympäristönsuojelutoimelle. Aiemmin myönnetyt maa-aines ja ympäristöluvat pysyvät ennallaan. Vireille tulevat maa-aines ja ympäristölupahakemukset käsitellään yhtenä lupamenettelynä. Jatkossa kaikissa maa-ainesasioissa otetaan yhteyttä kaupungin ympäristönsuojelutoimeen. Muutoksesta lähetetään kirje ammatinharjoittajille. 

Kotitarpeiksi ottavat

Kotitarveotto tarkoittaa omalla maalla olevan maa-aineksen ottamista omaan tarpeeseen. Tarve on tarvittaessa todistettava. Lain mukaan hyväksyttäviä kohteita ovat mm. maatalouden edellyttämät tarpeet sekä tienparannus. 
Yli 500 m3:n kotitarveotto samalta ottoalueelta on hyväksytettävä viranomaisella. Yleisimmin kotitarveotolle myönnetään 1000 m3 ottolupa, minkä jälkeen otto lopetetaan ja alue maisemoidaan tarvittaessa. Samalle alueelle voidaan myös hakea uusi kotitarveottolupa, mikäli tarvetta on ja otettavaa ainetta riittää.
Pohjavesialueella tai muulla pilaantumiselle herkällä alueella ei kotitarveotto ole mahdollista. Kotitarveoton perusteella nostettua maa-ainesta ei saa myydä eteenpäin. Myös näiden kohteiden valvonta siirtyy ympäristönsuojelutoimelle.

 

Lisätietoja

Minna Hakala
ympäristönsuojelusihteeri

040-6474 686
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ympäristönsuojelulakia ja siihen liittyviä asetuksia on muutettu useaan otteeseen viime vuosien aikana. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että suurimmat muutokset lainsäädäntöön on saatu valmiiksi. Tuotantoeläinten ja hevosten eläinsuojien luparajoja on nostettu ja lupakäytäntöjä muutettu. Osa eläinsuojista, joilla on aiemmin myönnetty ympäristölupa, siirtyy nk. ilmoituslupavelvollisiin toimintoihin. Pienemmät eläinsuojat voivat jäädä kokonaan nostetun luparajan alle. 

Omistajan kannalta lupamuutos astuu voimaan automaattisesti. Lupien muuttamiseksi tekninen lautakunta tarvitsee tiloilta niiden eläinmäärät. Lupavelvollisuus voi syntyä myö muutoin kuin elänmäärien perusteella, joten jokainen tila täytyy arvioida erikseen. Lisäksi eläintilojen toimintaan vaikuttaa niin sanottu nitraattiasetus (18.12.2014/1250), mihin liittyvät tiedot tarkastetaan samalla. 

Tilanteen päivittämiseksi ja lupavelvollisuuden tarkistamiseksi Ähtärin kaupungin ympäristönsuojelutoimi pyytää kaikkia Ähtärin kaupungin tuotantoeläinten ja hevosten eläinsuojien omistajia ottamaan yhteyttä ympäristönsuojelusihteeri Minna Hakalaan, 040-6474 686 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Jokakeväinen ongelma taajama-alueilla on hiekoitushiekan poistamisen aiheuttama pölyäminen. Hiekoitushiekka sisältää paitsi ilmansaasteita ja siitepölyä, myös asfalttipölyä ja raskasmetalleja. Ilmaan nousseet hiukkaset aiheuttavat hengitystiesairauksia. Kevät onkin allergisten henkilöiden lisäksi myös astmaatikoille tukalaa aikaa.

Ympäristönsuojelulain (27.6.2014/527) mukaisesti on kaikessa toiminnassa tavoiteltava sellaista ilmanlaatua, jossa haitallisten aineiden pitoisuudet eivät aiheuta haittaa terveydelle tai luonnolle. Myöskään viihtyisyyden tai virkistyskäyttömahdollisuuksien ei saa huonontua heikon ilmanlaadun vuoksi. Lainsäädännössä velvoitetaan kunnat turvaamaan alueellaan hyvä ilmanlaatu ja seuraamaan sen kehittymistä.

Tämä kevät ei ole poikkeus aiemmista keväistä hiekkojen poistamisen - ja pölyämisen - suhteen. Tämän vuoden tulee kuitenkin olla viimeinen, jolloin hiekoitushiekkoja poistetaan sekä lainsäädännön että ohjeistusten vastaisesti kuivana harjaamalla. Lehtipuhaltimia tai muita pölyämistä aiheuttavia viritelmiä ei hiekan poistossa saa käyttää.
Hiekoitushiekka täytyy kastella ennen sen poistamista tai työ tulee tehdä sateen jälkeen. Isompien alueiden puhdistustyö voidaan tehdä kastelevalla harjakoneella tai käyttämällä erillistä kasteluautoa tai muuta vastaavaa. Hiekan huuhteleminen viemäreihin on ehdottomasti kielletty.

Ähtärin kaupungin ympäristönsuojelutoimi tulee seuraamaan tiiviisti hiekan poistamista etenkin taajamissa ja puuttuu asiaan, mikäli lainvastaista toimintaa havaitaan. Tarvittaessa kuntalaiset voivat ottaa yhteyttä ympäristönsuojelusihteeri Minna Hakalaan puhelimitse 040-6474 686 tai sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.