Kylät

Ähtärissä on useita elinvoimaisia kyliä, joiden seura- ym. toiminta on vireää.
Paikkakunnallamme sijaitsevat loma-asunnot sijoittuvat eri puolille Ähtäriä vilkastuttaen kylien elämää varsinkin kesäaikana.
Aktiivisesti toimivassa kyläympäristössä myös loma-asukkaat viihtyvät ja tuntevat paikkakunnan omakseen. Ähtärin kylien asukkaat
arvostavat loma-asunnoilleen tulevia kesävieraita.

Sangen monet kylien kesätapahtumat järjestetään heinäkuussa, jolloin suurin osa vieraista on mökeillään.
Useilla kylillä on oma kylätalo, jota on vuokrattavissa erilaisiin tilaisuksiin, on astiastojen, eri puutarhatyökalujen ym. vuokraustoimintaa.

Ähtärinranta

Sijainti
Ähtärinranta sijaitsee Ähtärin taajamasta n. 15 km Lehtimäen suuntaan. Asukkaita kylällä on n. 300.

Kylätoimikunta
Kylän nuorisoseura on perustettu v. 1908 ja v.1922 rakennettiin oma seurantalo. Nykyisin kylällä toimii mm. metsästys- seura ja ÄhtU:n alajaosto Ähtärinrannan Kisa. Kylällä järjestetään vuosittain suositut kalajuhlat. Nuorisoseuran tiloissa järjestetään 4H-kerhon kursseja ja kansalaisopiston piirejä.

Kylän elinkeinoelämää
Perinteisten maatalouselinkeinojen lisäksi kylältä löytyy hieroja, taksiautoilija, polttopuun haketukseen sekä turpeen nostoon erikoistuneeet yrittäjät, maanrakennusliike, puutavara-autoilija, pari autokorjaamoa, kenttäsirkkelisahuri ja
Honkiniemen kurssi- ja leirikeskus.

Seinäjoen seurakunnan kurssikeskus Honkiniemi tarjoaa läpi vuoden tasokasta majoitus- ja leiritoimintaa. Honkiniemi on erinomainen pitopaikka erilaisille tilaisuuksille ympäri vuoden. Kokoukset, koulutusmahdollisuudet ja perhejuhlat järjestyvät, samoin ohjelmalliset illanvietot sovittaessa. Honkiniemessä on hiljentymistä varten myös oma kappeli vierailijoille. Kesällä on käytettävisä kaunis vesistöreitti ja vaelluspolut. Talviset hiihtomahdollisuudet ovat Honkiniemessä hyvät niin kuin koko Ähtärissä. Leirikeskus järjestää sopimuksen mukaan ryhmille opastettuja patikka-, seikkailu- ja kanoottiretkiä.

Kylän erikoisuudet
Yksityiskäytössä oleva Ohraniemen tila, joka mainitaan Kruunun torppana jo vuonna 1832, on historialtaan mielenkiintoinen. Vuonna 1890 tila myytiin tuomari Walfrit Waldenille. Hän perusti Ohraniemeen myös yksityisen hautausmaan, johon hän itse tuli myös haudatuksi vuonna 1906. Ähtärin kirkon alttaritaulun maisema avautuu Ohraniemestä juuri hautausmaan kohdalta Karvaniemeen päin.

Virkistysmahdollisuudet

Kylällä on oma urheilukenttä, valaistu pururata ja jääkiekkokaukalo. Kylällä on myös toimiva ampumarata, jossa järjestetään useita harjoitus- ja kilpailutapahtumia.


Ähtörinrannan Nuorisoseuran seurantalo sijaitsee aivan kantatie 68 varrella. Talo on korjattu EU-rahoituksella mm ja on ajanmukainen ja erinomainen juhlien, kokousten ym tilaisuuksien pitopaikka.
Rakennuksessa on iso sali, kahvio, keittiö ja erillinen kokoustila. Vuokrattavana on myös kahvi- ja ruoka-astiasto 100 hengelle.

Tiedustelut:
Ähtärirannan Nuorisoseura
Lehtimäentie 1651, 63660 Ähtärinranta
Pj Katariina Kari
puh. 040 553 0977

 

 

Rämälä

- tunnettu luonnon kauneudestaan

Rämälä sijaitsee Keski-Suomen ja Pohjanmaan raja-alueella, Ähtärin kaupungin pohjoisosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Vehuun, idässä Tuhkioon, etelässä Myllymäkeen ja lännessä Korsukylään.

PALVELUT
kierrätyspiste kylätalon piha-alueella (lasi, metalli, paperi). Kylällä käy kirjastoauto.

YHTEISET TILAT JA HARRASTUSMAHDOLLISUUDET
Rämälän entinen koulu on kunnostettu kyläläisten kokoontumispaikaksi. Kylätalolla pidetään eri seurojen kokouksia, perhejuhlia, hirvipeijaisia, pienimuotoisia käsityökursseja, jumppaa, zumbaa, lentopalloiltoja. Käyttö keskittyy lähinnä kesäaikaan. Yksityiset voivat myös vuokrata kylätalon käyttöönsä. Rämälän laajat vesistöt ja komeat metsät luovat puitteet myös monipuolisille luontoharrastuksille. Kylällä on hyvät uinti- ja kalastusmahdollisuudet. Kylän läpi kulkee vaellusreitti Arpaisille.

KYLÄN TAPAHTUMIA
Kylällä toimii Rämälän kyläseura ry, jonka toiminnan painpisteet ovat mukautuneet ajan saatossa kyläläisten tarpeiden mukaisiksi. Kyläseura järjestää mm. kunnon ylläpitoon liittyviä ja viihteellisiä tapahtumia, kuten pyöräilyretkiä, liikuntailtoja, zumbaa jne. Talkoovoimin myös siivoillaan kylätalon ympäristöä ja tehdään sinne polttopuita sekä pieniä rakennustöitä. Pääsiäislauantai-iltana kylätalolla järjestetään jo perinteeksi muodostunut kokkojuhla. Uusimpana tapahtumana vietetään talvella laskiaisriehaa. Seurakuntajaosto järjestää muutamia tapahtumia vuodessa.

ALUEELLA TOIMIVAT YHDISTYKSET
Rämälän kyläseura ry, Rämälän metsästysseura ja kylän alueella toimivat kalastusosuuskunnat.

KYLÄN VAHVUUDET
Kylän sijainti keskeisellä paikalla Suomea, aivan Keski-Suomen ja Pohjanmaan rajalla antaa hyvät kulkuyhteydet molempiin suuntiin, Jyväskylään ja Seinäjoelle. Pohjoiseen liikuttaessa Soini, Alajärvi, Karstula, Saarijärvi jne. ovat helposti tavoitettavissa. Lentokentät Tikkakoski 1h 20 min, Seinäjoki 1h 20 min ja Helsinki-Vantaa 4 h. Työssäliikkumisalue kylästä katsoen on aivan rajaton. Kylässä on useita nuoria perheitä, tilanjatkajia, paluumuuttajia ja kylään muualta muuttaneita uusia asukkaita. Rämälä on myös suosittua aluetta kesäasukkaiden silmin (kesämökit yms). Siinä on kylän ja aktiivisen, vireän toiminnan jatkuvuus.

TÄRKEIMMÄT KEHITTÄMISKOHTEET
Tärkeimpänä kehittämiskohteena kyläläiset, kesämökkiläiset sekä muut läpiajavat näkevät kylätien rajallisen kunnon.

TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Tärkeimpiä tehtäviä pitää kylän ja kyläseuran toiminta aktiivisena ja vireänä sekä pitää kylätalo toimivana ja hyväkuntoisena. Voisi sanoa että tehtävänä on myös pitää kyläläiset yhteydessä toisiinsa ja kylä elävänä.

Yhteyshenkilöt
Rämälän kyläseura ry
puheenjohtaja Tuulikki Kortteinen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh 0400 766 669
sihteeri Hannele Aho
puh 040 575 8517Vääräkoski

Sijainti

Vääräkoski sijaitsee Perännejärven pohjoispäässä, noin 5 km päässä Ähtärin kaupungin keskustaajamasta.

Vääräkoski ja Perännejärvi ovat kapeikkoineen mitä kauneimpia vesistöjä Etelä-Pohjanman maisemissa. Itsessään Vääräkoski, vaikkakin kahlittune kuohuineen, on nähtävyys. Vääräkosken molemmin puolin aikoinaan syntyneet taloryhmät ovat katoavaa ja juuri tästä syystä säilytettäviä mijöökokonaisuuksia. Tehdasalueen vieressä sijaitseva Vääräkosken pytinki on yksi alueen merkittävistä nähtävyyksistä. Asukkaita kylän alueella on n. 220 henkeä.

Kylätoiminta

Kylällä toimii "kylätoimikunta", joka toimii Peränteen kyläseuran alaisuudessa.

Elinkeinoelämä

Kylällä on ammattilaisia eri aloilta. Työssä käydään pääasiassa Ähtärissä. Maataloudesta saa toimeentulonsa n. 10 taloutta, alueella on maatilamatkailukohde ( Hyvölän Talo ) kaksi kenttäsirkkelisahuria ( Kilponen ja Raja-aho), yksi paperialan yrittäjä (Ähtäri paperimarkkinat ).


Maatilamatkailukohde Hyvölän Talo

on vakiinnuttanut paikkansa Suomen matkailumarkkinoilla. Hyvölän talo tarjoaa ryhmille kahvi- ja ateriapalveluita, yrityksille koulutus- ja virkistyspäiviä, ohjelmapalveluja sekä aamiaismajoitusta matkailijoiden käyttöön kunnostetussa päärakennuksessa, mökissä ja aitoissa.

Hyvölän Talolta löytyy kotieläimiä, jotka kaipaavat innokkaiden lasten hellyyttä ja huolenpitoa.

Virkistysmahdollisuudet

Ouluveden -Vääräkosken - Perännejärven vesistö tarjoaa hyvät mahdollisuudet pienviljelyyn ja kalastukseen. Lähimaastot mahdollistavat marjastuksen ja sienestyksen.

Särkänlahden lintutornista voivat halukkaat hyvin tarkkailla ja seurailla runsasta linnustoa. Tornin käyttömukavuutta parantavat kunnon parkkipaikka,nuotipaikka ja ulkokäymälä. Tormi on kaksikerroksinen siten, että alimmalle tasolle on mahdollista päästä vaikkapa pyörätuolilla pikospuitapitkin.
Suomenselän lintuharrastajat


Näkymä Hyvölän sillalta Vääräkoskelle.

 

Peränne

Sijainti

Peränteen kylä kuuluu valtakunnallisesti luokiteltuun Ähtärinreitin kulttuurimaisemaan.
Kylä sijaitsee Ähtärin keskustasta etelään n. 10 km päässä, Virroille johtavan kantatie 68 molemmin puolin.
Vakinaisia asukkaita kylässä on n. 300 henkeä. Kesällä väkiluku lisääntyy huomattavasti loma-asukkaiden myötä.

Peränteen suurimpia järviä ovat Perännejärvi, Iso Haapajärvi, Vähä Haapajärvi, Jauhojärvi ja Vähä Liesjärvi.
Perännejärvi kuuluu Kokemäenjoen vesistöön ja sillä on yhteys aina Poriin saakka.
Peränteellä on arvokasta harjumaisemaa, joista tunnetuin on Punkaharju jatkuen salmen yli Vuohisaari-nimisenä harjuna.

Kesällä 2017 paljastettiin kuvataiteilija Hugo Simbergin muistomerkki hänen kuolinmökkinsä pihaan.
Kohde on aivan kantatie 68 varrella ja siihen on selkeä opasteviitta.

Kylätalo toimii tapahtumien, harrastusten ja eri juhlien tilana. Kylätaloa vuokrataan myös ulkopuolisille.
Peränteellä toimii vireä kyläseura, jonka toiminnalle on ollut ominaista hyvä yhteishenki ja "yhteen hiileen puhaltaminen".
Kyläseuralla on erilaisia koneita, esim. "klapikone" ja betonimylly. Lisäksi vuokrataan mm astiastoa.
Kyläseura järjestään myös retkiä, uistelukilpailua, kirpputoritapahtumaa ym.

Virkistysmahdollisuudet

Kulttuuriharrastusmahdollisuuksien lisäksi kylällä voi harrastaa myös liikunnallisia harrastuksia. Talvella löytyy runsaasti hiihtolatuja.

Runsaat vesistöt tarjoavat hyvät kalastusmahdollisuudet ja muu ympäröivä luonto hyvät luonnossa samoilun mahdollisuudet. Asukkaiden mielestä parasta Peränteellä on asuinympäristön rauhallisuus, luonnon läheisyys, vesistöt ja läheisistä välittäminen.

Yhteyshenkilöt
pj. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 040 765 4298
siht. Maarit Jussila 040 731 9507
Kylätalon vuokraus
Seija Vuorinen puh. 040 539 5309

- päivitetty 9.7.2019