Kansallispuku

Ähtärin puku22072007neuvos-ja-puoliso

Ähtäri Seuran kansallispukutoimikunta aloitti työnsä vuonna 1975. Työn tuloksena on valmistunut omat Ähtärin puvut niin naiselle kuin miehellekin. Ähtärin naisen puku esiteltiin yleisölle 4.11.1987, pyhäinpäivänä.

Oikea kansallispuku ei ole mielikuvituksen tuotetta. Jokaisen vaatekappaleen pohjaksi tarvitaan autenttinen kangaslöytö, nk. dokumentti, jota säilytetään museovirastossa tai muussa määrätyssä paikassa, jotta valmistettavien pukujen aitous voidaan tarkastaa.

Ähtärin puvun dokumentit ovat aitoja, tarkastettuja kangasnäytteitä, jotka kansallispukuraati ja kansallispukuneuvosto ovat hyväksyneet. Tällaisia kankaita on todella käytetty Ähtärissä. Vaatteiden mallit ovat alueellisia, joten niiden referointi ei ole yhtä oleellista kuin kankaiden. Niinpä Ähtärin puvussakin on voitu turvallisesti tukeutua lähialueelta löydettyihin malleihin.

Miehen puvun suunnittelu aloitettiin hieman myöhemmin. Tämäkin puku on valmis. Työ saatiin päätökseen vuoden 1999 aikana.

Ähtäri Seura on valmistanut mallikappaleet molemmista Ähtärin puvuista. Puvut ovat nähtävillä Ähtärin pääkirjaston aulassa Pirkanlinnassa. Vuonna 1999 naisen esiliinakankaan malliin tehtiin pieniä tarkennuksia. Muutosten vuoksi naisen mallipuku uusittiin vuonna 2000. Vastaisuudessa Ähtärin naisen puvun valmistuksessa noudatetaan tätä uutta, hyväksyttyä mallia. Edellinen hyväksytty puku on yhä käyttökelpoinen.

http://www.flammuraita-helahoito.fi/ahtari.html