Ähtäri-Seura ry.

TOIMINTA

Ähtäri-Seura ry täyttää 70 vuotta vuonna 2017. Pyöreitä vuosia juhlistetaan la 8.7.2017 klo 16 kotiseutumuseolla, Hankolantie 28.
Tervehdysten vastaanotto alkaa klo 15, juhla klo 16.


Ohjelmassa on huomioitu kaikenikäiset. Mm. lapset voivat touhuta ohjatusti perinneleikkien parissa. Musiikkia esittää Suvi Uura yhtyeineen, kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki. Tilaisuudessa jaetaan Ähtärin kaupungin kulttuuripalkinto ja Ähtäri-seuran ansiomerkit. Kotiseutumuseon teemallisen sota-ajan museoon tutustutaan opastetusti. Tilaisuus päättyy kahvitarjoiluun. TERVETULOA!

 

Ähtäri Seura on virkeä vuonna 1947 perustettu pitäjäseura, kaikkien ähtäriläisten ja Ähtärin ystävien perinneyhdistys. Sen toimintaa johtavat vuosittain valittavat puheenjohtaja ja johtokunta. Yhdistyksen toiminta kattaa koko perinnetyön laajan saran: historiaa, kansa- ja kielitiedettä, kaikkea, mikä liittyy Ähtäriin ja ähtäriläisyyteen. Perinnetyön lisäksi seura pyrkii yhdessä kaupungin, seurakunnan, muiden yhdistysten ja paikallisten yritysten kanssa kehittämään Ähtäriä viihtyisänä asuinympäristönä ja matkailukaupunkina. Näin Ähtäri Seura on jokaisen pitäjäläisen etujärjestö.

Seuran lippulaivana on Ähtärin kotiseutumuseo keskeisellä paikalla Ähtärin keskustassa, Hankolan mäellä. Suurimpana maamerkkinä maisemaa hallitsee tuulimylly, joka opastaa matkailijat tutustumiskäynnille.

Erilaiset yleisötapahtumat ja tempaukset ovat aina yhdistäneet Ähtäri Seuran ystäviä. Perinnenäytelmiä, kuten Pölökkyherra ja Ähtärin Ympyriäinen -häänäytelmä, on toteutettu harrastelijavoimin kesäteatterissa. Seuran avustuksella on valittu myös Ähtärin nimikkokasvit ja -eläimet, perinneruoka halakoperunat ja suunniteltu kansallispuku, Ähtärin puku.

Lukuisat julkaisut ovat vuosien varrella kartuttaneet tietojamme Ähtärin historiasta, murteesta, perinteistä, yhteisistä juuristamme. Niissä myös näkyy kouriintuntuvasti se, mitä Ähtäri Seura on vuosien kuluessa saanut aikaan. Seuran vuosittainen perinnejulkaisu Ympyriäinen ilmestyy joulun alla. Muuta kustannustoimintaamme ovat isännänviirit, postikortit, videot ja dvd:t. Useimpia Ähtäri Seuran tuotteita on jatkuvasti saatavilla.

Ähtäri-Seuran jäsenet keittivät punamultamaalia kesällä 2016 uuden Kotieläintilan piha-alueella.
Maalin tulevat käyttämään Myllymäen kylä- ja nuorisoseura. Näin perinteet jatkuvat.