21.09. istutetaan Tulevaisuuden kuusi -juhlavuoden kampanja

TULEVAISUUDEN KUUSI -kampanja juhlistaa satavuotiasta itsenäistä Suomea

"Joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan", todetaan vanhassa kiinalaisessa sananlaskussa. Ähtärissäkin istutetaan satavuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi Tulevaisuuden kuusia kansainvälisenä rauhan päivänä 21.9.2017.

Ähtärin kaupunki, seurakunta ja Koulutuskeskus Sedu Tuomarniemen yksikkö istuttavat yhteistyössä seurakuntakeskuksen pihapiiriin viisi kuusta symboloimaan vuonna 2016 paikkakunnallemme syntyneitä 49:ää lasta. Ähtäriläiset yhdistykset voivat lähteä mukaan yhteisölliseen tapahtumaan ostamalla oman osuuden jo tilatuista kuusista. Rauhanpäivänä istutetaan lisäksi Tuomarniemelle Ähtärin kaupungin tilaama Suomi 100 -juhlakuusi, joka on kasvatettu alkuperäisen Itsenäisyyden kuusen siemenestä

Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 kylvettiin Itsenäisyyden kuusi, joka istutettiin myöhemmin Helsingin Kaivopuistoon.
Viisikymmentä vuotta myöhemmin Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatettuja Kotikuusia istutettiin reilut 30 000 kappaletta ympäri Suomea.

Ähtärin multiin päätyi ainakin kolme taimea: yksi Rämälän kylän koululle, yksi Huikurin koulun pihaan Itä-Ähtäriin ja yksi Tuomas Kempin kotitalon pihamaalle. Myös entisen Sipilän koulun läheisyydestä on laatta ja kuusi. (kuvassa kuusi ja laatta). Myös Peränteen koulun opettajapari Pirkko ja Arvo Peltomäki muistivat, että he oppilaiden kanssa istuttivat kuusentaimen, mutta se valitettavasti menehtyi jonkin ajan kuluttua. Näin ollen voi olettaa, että vuonna 1967 koulut istuttivat ahkerasti Kotikuusia, mutta osa niistä on hävinnyt.

Puita ja itsenäisyyden juhlametsiköitä on istutettu maassa myöhemminkin vuosina 1987, 1992 ja 1997.

Vuonna 2017 historiallinen kampanja käynnistyy jälleen, tällä kertaa Tulevaisuuden kuusen muodossa. Kampanjan virallinen suojelija on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

ITSENÄISYYDEN KUUSI

Alkuperäisen Itsenäisyyden kuusen tarina on mielenkiintoinen. Chilen pääkonsuli Rudolf Ray kylvi Suomen itsenäisyydelle omistetun kuusen maamme itsenäistymisvuonna. Hän lahjoitti ja omisti kylvetyn kuusen sekä sen edustalla sijaitsevan muistokiven Suomen eduskunnalle. Muistokiven etupuolella lukeekin: ”Itsenäisyyden kuusi v. 1917. Omistettu Suomen tasavallan eduskunnalle tunnuslauseella: ’Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto’. Muistoksi päivälle 6/XII 1917 jolloin eduskunta mursi kansaltaan orjan ikeen virittäen sille vapauden soihdun.” Takapuolella on kuuselle omistettu uskonnollis-isänmaallinen runo, jonka jatkona on Vanhan isänmaan virren toinen säkeistö ja alimpana lisäys: ”Kuusi edustaa myös Suomen kansan aarreaittaa Suomen metsiä.” Itsenäisyyden kuusi istutettiin Kaivopuistoon vuonna 1931 ja muistokivi paljastettiin saman vuoden toukokuun 13. päivä. Kuusi on edelleen pystyssä.

KOTIKUUSI

Nykyisin Helsingissä asuva Heikki Rämälä muistelee Kotikuusi 1967 -sivustolle lähettämässään tarinassa, kuinka ”kuusi istutettiin koulun takapihalle, hoitamattomalle lepikkoa kasvavalle alueelle”. Hän kertoo poikien löytäneen joskus myöhemmin ison, kuolleen rotan ja haudanneen sen kuusen viereen peltipurkissa. Hauta oli koristeltu pienillä kivillä. Heikki Rämälä jatkaa kertomustaan: ”Keväällä 1967 Rämälän koulun toiminta loppui. Silloin tämänkin kokoista kaksiopettajaista koulua pidettiin liian pienenä ylläpidettäväksi. - - Kahdeksankymmentäluvun loppupuolella, olisiko ollut vuonna 1987, huomasin pääsiäislomalla kotona käydessäni, että alueen lepikko oli raivattu ja sen mukana oli kaadettu kotikuusi. Metsurilla ei tietenkään voinut olla aavistustakaan kuusen olemassaolosta ja merkityksestä. Kävin seuraavana kesänä hakemassa muistolaatan kotiini ja toimitin sen myöhemmin Rämälän kyläseuran huostaan."

TULEVAISUUDEN KUUSI -kampanja Ähtärissä

Kampanjalla kunnioitetaan itsenäisyytemme historiaa ja tuetaan samalla kestävää kehitystä. Yhteisöllisyys korostuu, kun myönteinen yhdessä tekemisen tunne kanavoidaan käytännön toimintaan. Kampanjan tärkeänä tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten luonto- ja metsäsuhdetta, joka kuuluu erottamattomasti suomalaiseen kulttuuriin ja myös kansainvälistyvään Suomeen. Tulevaisuuden kuusia istuttamaan kutsutaan kaikki niin kunnista, kouluista, kirkoista ja uskonnollisista yhteisöistä kuin puolustusvoimista, yrityksistä, yhdistyksistä ja järjestöistä aina yksityisiin kansalaisiin saakka. Lisäksi Suomessa asuvat vähemmistöryhmiä ja maahanmuuttajia toivotaan mukaan. Suurlähetystöt, Suomi-koulut ja Suomen ystävät ulkomaita myöten ovat tervetulleita tekemään tulevaisuuden Suomea.

Tunnuskappaleena kampanjalle kajahtaa kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen Kuusi. Tempaukselle on erityisesti kouluja varten sävelletty oma Tulevaisuuden kuusi -kappale, jonka sanat kertovat Itsenäisyyden kuusen kauniin tarinan. Nuotteja on saatavilla veloituksetta.

Tulevaisuuden kuusten istutusajankohdaksi suositellaan Snellmanin päivää, eli suomalaisuuden päivää, perjantaina 12. toukokuuta 2017. Tällöin muiden muassa Suomen eduskunta istuttaa oman juhlametsikkönsä.

Ähtärin kaupunki aikoo ottaa osaa Tulevaisuuden kuusi -kampanjaan tilaamalla kampanjatoimistolta Suomi 100 -juhlapaketin, joka sisältää yhden Itsenäisyyden kuusen siemenestä kasvatetun taimen sekä laatan. Kuusi tullaan istuttamaan Koulutuskeskus Sedun Ähtärin Tuomarniemen toimipisteeseen. Lisäksi kaupunki haastaa mukaan kuusia istuttamaan paikalliset toimijat ja yksityishenkilöt. Kampanjasta tiedotetaan juhlavuoden 2017 alussa tarkemmin.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen. Tule mukaan – juhlitaan yhdessä satavuotiasta Suomea!

Marika Puntala nuoriso- ja kulttuuritoimenjohtaja Ähtärin kaupunki p. 040 544 2537 marika.puntala@ahtari.fi

Lähteitä ja lisätietoja Tulevaisuuden kuusi -kampanjan kotisivut: http://www.tulevaisuudenkuusi.fi/

Tulevaisuuden kuusi Suomi 100 -juhlavuoden sivustolla: http://suomifinland100.fi/project/tulevaisuudenkuusi/ Kotikuusi 1967 -sivusto > Etelä-Pohjanmaa >

Ähtäri: http://kotikuusi.enoprogramme.org/tarinoita-ja-kokemuksia/etelae-pohjanmaa/aehtaeri