Kaupunginjohtajan Uuden Vuoden tervehdys

Monien mahdollisuuksien vuosi

Ähtärin kaupungin vuoden 2017 teemana oli ”Juhli kanssamme - Yhdessä”. Ähtärillä olikin monin kerroin syytä juhlaan, kotimaamme Suomi vietti satavuotisiaan ja upea kotikuntamme / -kaupunkimme täytti 150 vuotta ja sitä juhlistettiin eri sisällöin koko vuoden ajan.

Pääjuhlan 27.1. lisäksi vuoden mittaan oli tarjolla kuvataidetta, musiikkia useiden konserttien tahdittamana, teatteria, musikaali ja liikuntaa perinteisen tarjonnan lisäksi eri teemojen muodossa. Juhlavuosi näkyi myös eri kampanjoin.

Vuoden 2018 teemana voisi olla otsikon mukaisesti, ”Monien mahdollisuuksien vuosi” ja siitä enemmän seuraavaksi.

Vuosi sitten uudenvuoden tervehdystäni kirjoittaessani ennakoin Ähtärin kaupungin 2016 vuoden tuloksen olevan mitä todennäköisimmin kaikkien aikojen tuloksen Ähtärin historiassa. Ja näin myös kävi, tulokseksi kirjattiin + 2,02 miljoonaa euroa. Tässä hetkessä talouslukujen tarkastelemisen tekee vielä hienommaksi se, että juuri päättynyt juhlavuotemme 2017 oli tuloksellisesti edellistäkin parempi. Lopulliset euromäärät selviävät lähikuukausina. Tämän vuoden tulokseksi on kirjattu kaupunginvaltuuston 11.12.2017 tekemän päätöksen mukaisesti numeroin +580 000 euroa, vuosikatteen ollessa lähes 2,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Toteutuessaan tämä tarkoittaa, että Ähtärin kaupungin alijäämät ovat ”sulaneet” vuoden 2018 loppuun mennessä alle miljoonaan euroon. Ei ollenkaan huono suunta taloutemme kehitykselle, varsinkin kun huomioidaan, että pahimmillaan alijäämää kaupungilla on ollut katettavana lähes kahdeksan miljoonaa euroa (v 2007 yht. 7,685 milj. € ).

Joka tapauksessa taloutemme kehitys mahdollistaa osaltansa sen, että Ähtärissä voidaan jälleen tehdä merkittäviä investointeja jo ennestään laadukkaiden palvelujen jatkoksi. Tämän vuoden syksyllä valmistuu jo 1980-luvulta alkaen suunnitelmissa ollut liikuntahalli ja varhaiskasvatuksen pitempiaikaisiin tilatarpeisiin vastaava päiväkoti. Otsonkoulun ja Yhteiskoulu-lukion tiloihin varatut suunnittelukauden määrärahat, mukaan lukien toisen asteen kampus, huolehtivat laadukkaista ”lapsi- ja perhepalveluista” vastaisuudessakin. Uimahallin saneeraamisen (/mahdollisen laajentamisen) osalta tehdään päätös valtuuston toimesta kuluvan vuoden aikana.

Eikä tässä vielä kaikki! Tämänhetkisen tiedon mukaisesti pandat saapuvat Ähtäriin 18.1.2018. Uskon näiden uusien asukkaidemme tuovan reilusti lisääntyvien matkailijavirtojen lisäksi useita merkittäviä investointeja kotikaupunkiimme. Osaltansa matkailun ja matkailualueen kehittämistä ja kehittymistä vauhdittamaan on käynnistetty matkailualueen MasterPlan. Tämän työn osalta toivomme ähtäriläisten vahvaa osallisuutta.

Vuoden mittaan saamme toivoakseni kuulla myös teollisuusalueella toimeenpantavista investoinneista. Kaupungin toimesta käynnistetään nykyisen teollisuusalueen ”jatkoksi” tulevan uuden teollisuusalueen kaavoitustyö sekä nämä kaksi aluetta yhdistävän Inhantien rakentaminen.

Viime vuonna lupasin uudenvuoden kirjoituksessani pyrkiä siihen, että jatkossakin puntari osoittaa noin 92 kilon lukemia sille astuessani. Tässä onnistuin jopa tavoitettani paremmin, mikä oli melkoinen edistys, sillä hurjimmillaan painoni oli vuoden 2016 aikana jopa 108 kiloa. Työt painonhallinnan eteen jatkuvat, mutta vielä kunnianhimoisemmin pyrin jatkamaan osaltani töitä sen eteen, että Ähtärin asukasmäärän väheneminen saadaan pysäytettyä ja Ostolantien tyhjät liiketilat- ja tontit saavat uutta elämää osaksensa!

Lopuksi haluan kiittää työkavereitani, luottamushenkilöitä sekä yhteistyökumppaneita aktiivisesta yhteistyöstä päättyneen vuoden osalta sekä toivottaa kaikille ähtäriläisille, Ähtärissä vieraileville sekä muille Uutisnuotan lukijoille menestyksekästä monien mahdollisuuksien vuotta 2018!

Uudenvuoden terveisin

Jarmo Pienimäki
kaupunginjohtaja