TIEDOTE: Tulevaisuuden kuusi

TIEDOTE 11.8.2017

Ähtärissä istutetaan Tulevaisuuden kuusia juhlavuoden kunniaksi Satavuotiaan itsenäisen Suomen ja Ähtärin 150-vuotiaan kunnan juhlavuosi tulee saamaan tänä syksynä konkreettisen muiston, kun kansainvälisenä rauhan päivänä 21. syyskuuta paikkakunnalle istutetaan Tulevaisuuden kuusia. Istutuspaikkoina ovat seurakuntakeskuksen pihapiiri ja Tuomarniemi.

Kansallista Tulevaisuuden kuusi -kampanjaa Ähtäriin ovat jalkauttamassa yhdessä kaupunki, seurakunta ja Koulutuskeskus Sedu Tuomarniementien yksikkö. Lisäksi paikalliset yhdistykset voivat vielä ilmoittautua mukaan istutuspäivään.

Kuusikampanjoiden historiaa

Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 kylvettiin Itsenäisyyden kuusi, joka istutettiin myöhemmin Helsingin Kaivopuistoon. Viisikymmentä vuotta myöhemmin Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatettuja Kotikuusia istutettiin reilut 30 000 kappaletta ympäri Suomea.
Ähtärin multiin päätyi ainakin kolme taimea: yksi Rämälän kylän koululle, yksi Huikurin koulun pihaan Itä-Ähtäriin ja yksi Tuomas Kempin kotitalon pihamaalle. Puita ja itsenäisyyden juhlametsiköitä on istutettu maassa myöhemminkin vuosina 1987, 1992 ja 1997.

Itsenäisyyden juhlavuotta 2017 varten historiallinen kampanja käynnistettiin jälleen, tällä kertaa Tulevaisuuden kuusen muodossa. Kampanjan virallinen suojelija on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sen toteuttaa ENO-verkkokoulun tuki ry. Suomen 4H-liitto vastaa kuusipakettien myynnistä. Tulevaisuuden kuusi -kampanjalla kunnioitetaan itsenäisyytemme historiaa ja tuetaan samalla kestävää kehitystä. Yhteisöllisyys korostuu, kun myönteinen yhdessä tekemisen tunne kanavoidaan käytännön toimintaan. Kampanjan tärkeänä tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten luonto- ja metsäsuhdetta, joka kuuluu erottamattomasti suomalaiseen kulttuuriin ja myös kansainvälistyvään Suomeen. Tunnuskappaleena kampanjalle kajahtaa kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen Kuusi. Tempaukselle on erityisesti kouluja varten sävelletty oma Tulevaisuuden kuusi -kappale, jonka sanat kertovat Itsenäisyyden kuusen kauniin tarinan. Itsenäisyyden kuusen tarina Alkuperäisen Itsenäisyyden kuusen tarina on mielenkiintoinen. Chilen pääkonsuli Rudolf Ray kylvi Suomen itsenäisyydelle omistetun kuusen maamme itsenäistymisvuonna. Hän lahjoitti ja omisti kylvetyn kuusen sekä sen edustalla sijaitsevan muistokiven Suomen eduskunnalle. Muistokiven etupuolella lukeekin: ”Itsenäisyyden kuusi v. 1917. Omistettu Suomen tasavallan eduskunnalle tunnuslauseella: ’Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto’. Muistoksi päivälle 6/XII 1917 jolloin eduskunta mursi kansaltaan orjan ikeen virittäen sille vapauden soihdun.” Takapuolella on kuuselle omistettu uskonnollis-isänmaallinen runo, jonka jatkona on Vanhan isänmaan virren toinen säkeistö ja alimpana lisäys: ”Kuusi edustaa myös Suomen kansan aarreaittaa Suomen metsiä.”
Itsenäisyyden kuusi istutettiin Kaivopuistoon vuonna 1931 ja muistokivi paljastettiin saman vuoden toukokuun 13. päivä. Kuusi on edelleen pystyssä.

Tulevaisuuden kuuset Ähtärissä

Ähtärissä yhteisöllinen istutustapahtuma järjestetään kansainvälisenä rauhan päivänä 21.9.
Aamulla seurakuntakeskuksen pihapiiriin istutetaan viisi kuusta symboloimaan Ähtäriin vuonna 2016 syntynyttä 49:ää lasta. Puut saavat myös kuparilaatat. Mukana tapahtumassa ovat kaupungin ja seurakunnan edustajat sekä yksi Otsonkoulun luokka, ja joukkoa oikeaoppiseen istutustekniikkaan opastamassa ovat Tuomarniemen opiskelijat. Ähtäriläiset yhdistykset voivat myös ottaa osaa viiden kuusen istutukseen ostamalla oman osan jo tilatuista puista.

Lisätietoja saa kaupungin kulttuuritoimesta.

Myöhemmin samana päivänä Koulutuskeskus Sedun Tuomarniemen toimipisteeseen istutetaan Suomi 100 -juhlakuusi. Ähtärin kaupunki varasi jo viime vuoden lopulla ensimmäisenä eteläpohjalaisena kuntana kampanjatoimistolta Suomi 100 -juhlapaketin, joka sisältää siis yhden Itsenäisyyden kuusen siemenestä kasvatetun taimen sekä laatan.

Ota yhteyttä Marika Puntala nuoriso- ja kulttuuritoimenjohtaja Ähtärin kaupunki p. 040 544 2537 marika.puntala@ahtari.fi