Peränne

Sijainti

Peränteen kylä kuuluu valtakunnallisesti luokiteltuun Ähtärinreitin kulttuurimaisemaan. Kylä sijaitsee Ähtärin keskustasta etelään n. 10 km päässä, Virroille johtavan kantatie 68 molemmin puolin. Vakinaisia asukkaita kylässä on n. 300 henkeä. Kesällä väkiluku lisääntyy huomattavasti loma-asukkaiden myötä.

Peränteen suurimpia järviä ovat Perännejärvi, Iso Haapajärvi, Vähä Haapajärvi, Jauhojärvi ja Vähä Liesjärvi. Perännejärvi kuuluu Kokemäenjoen vesistöön ja sillä on yhteys aina Poriin saakka. Viljelysmaata on n. 600 ha ja metsämaata n. 4200 ha.

Peränteen 111 vuotias koulu sijaitsee maisemallisesti arvokkaalla Punkaharjulla. Koulu sekä kylätalo ovat keskipisteitä, joissa kylän harrastus ja kerhotoiminta tapahtuu. Maisemaprojektin yhteydessä laadittu n, 12 km mittainen, koululta lähtevä luontopolku rakenteineen mm. lintutorni Vähä Haapajärvellä tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua Peränteen monipuoliseen luontoon.

Kylän elinkeinot

Kylällä on Mattisen autokorjaamo, puusepänverstaita ja maanviljelystä. Peränteellä toimii vireä kyläseura, jonka toiminnalle on ollut ominaista hyvä yhteishenki ja "yhteen hiileen puhaltaminen". Talkoilla rakennettu viljankuivaaja, jota nykyisin jäsenet ahkerasti vuokraavat. Lisäksi kyläseuralla on erilaisia koneita, esim. "klapikone" ja betonimylly. Kyläseuran saavutuksena voidaan pitää Eu-rahoituksen turvin, talkootyönä toteutettu kylätalon peruskorjaus, tila toimii liikunta-, kerhotilana ja erilaisten harrastusten toimitilana. Lisäksi pidetään erilaisia juhlia ja sitä vuokrataan myös ulkopuolisille juhlatilaksi. Kylätalo on toiminut myös vuosikymmenien ajan Peränteellä niin tärkeän ja omaleimaisen näytelmäharrastuksen näyttämönä. Sitten Eino Salmelaisen jälkeenkin on myös ohjaaja ja näyttelijätkin löytyneet omalta kylältä, joten iltamat tulevat jatkumaan.

Virkistysmahdollisuudet

Kulttuuriharrastusmahdollisuuksien lisäksi kylällä voi harrastaa myös liikunnallisia harrastuksia. Kesällä voi pelata lentopalloa ulkokentällä ja talvella löytyy luistinrata ja runsaasti hiihtolatuja. Hiihtomahdollisuudet paranivat vuonna 2005 toteutetun EU-hankkeen myötä, nyt Peränteeltä pääsee hiihtäen Kuuden Tähden Reitistöön. Kyläseura on toteuttanut omana hankkeena reitin Peränteeltä Salonkylään. Reitin varrelle rakennettiin myös Taipaleenmäen laavu.

Runsaat vesistöt tarjoavat hyvät kalastusmahdollisuudet ja muu ympäröivä luonto hyvät luonnossa samoilun mahdollisuudet mm. Peränteen 12 km luontopolku, taukopaikat lintutornilla, Taipaleenmäellä ja Vuohisaaressa.Asukkaiden mielestä parasta Peränteellä on asuinympäristön rauhallisuus, luonnon läheisyys, vesistöt ja läheisistä välittäminen.

Yhteyshenkilöt
Pj. Kaija Ahopelto puh. 040 821 1663
sihteeri Jenni Annala puh. 040 717 5399
Kylätalon vuokraus
Seija Vuorinen puh. 040 539 5309