Peränne

Sijainti

Peränteen kylä kuuluu valtakunnallisesti luokiteltuun Ähtärinreitin kulttuurimaisemaan. Kylä sijaitsee Ähtärin keskustasta etelään n. 10 km päässä, Virroille johtavan kantatie 68 molemmin puolin. Vakinaisia asukkaita kylässä on n. 300 henkeä. Kesällä väkiluku lisääntyy huomattavasti loma-asukkaiden myötä.

Peränteen suurimpia järviä ovat Perännejärvi, Iso Haapajärvi, Vähä Haapajärvi, Jauhojärvi ja Vähä Liesjärvi. Perännejärvi kuuluu Kokemäenjoen vesistöön ja sillä on yhteys aina Poriin saakka. Peränteellä on arvokasta harjumaisemaa, joista tunnetuin on Punkaharju jatkuen salmen yli Vuohisaari-nimisenä harjuna.

Kesällä 2017 paljastettiin kuvataiteilija Hugo Simbergin muistomerkki hänen kuolinmökkinsä pihaan. Kohde on aivan kantatie 68 varrella ja siihen on selkeä opasteviitta.

Kylätalo toimii tapahtumien, harrastusten ja eri juhlien tilana. Kylätaloa vuokrataan myös ulkopuolisille. Peränteellä toimii vireä kyläseura, jonka toiminnalle on ollut ominaista hyvä yhteishenki ja "yhteen hiileen puhaltaminen". Kyläseuralla on erilaisia koneita, esim. "klapikone" ja betonimylly. Lisäksi vuokrataan mm astiastoa. Kyläseura järjestään myös retkiä, uistelukilpailua, kirpputoritapahtumaa ym.

Virkistysmahdollisuudet

Kulttuuriharrastusmahdollisuuksien lisäksi kylällä voi harrastaa myös liikunnallisia harrastuksia. Kesällä voi pelata lentopalloa ulkokentällä ja talvella löytyy luistinrata ja runsaasti hiihtolatuja.

Runsaat vesistöt tarjoavat hyvät kalastusmahdollisuudet ja muu ympäröivä luonto hyvät luonnossa samoilun mahdollisuudet. Asukkaiden mielestä parasta Peränteellä on asuinympäristön rauhallisuus, luonnon läheisyys, vesistöt ja läheisistä välittäminen.

Yhteyshenkilöt
Pj. Kaija Ahopelto puh. 040 821 1663
sihteeri Jenni Annala puh. 040 717 5399
Kylätalon vuokraus
Seija Vuorinen puh. 040 539 5309