Inhan tehtaat

Sijainti

Inhan tehtaat on Ähtärin keskustasta 7-8 km päässä sijaitseva, luonnonkaunis katuvalaistu taajama Hankaveden rannalla.
Asukkaita on noin 420, joista puolet on työikäisiä, neljäsosa eläkeläisiä ja neljännes lapsia. Kesäaikana kylällä on runsaasti kesäasukkaita.

Historiaa

Inhan tehtaiden historian katsotaan alkaneen 1841, jolloin laamanni Roschier perusti Inhan rautaruukin. Tehtaan ympärille syntyi ruukkiyhdyskunta, perustettiin linnamainen pytinki.
Uuden vuosisadan alussa kylässä oli ja 400 asukasta. Rakennettiin työväentalo, tanssilava, harrastettiin näyttämö-, urheilu- ja toripäivätoimintaa ja jopa oma elokuvateatteri Inhan BIO-BIO perustettiin. Kylä elää tätä päivää ylpeänä kiehtovasta historiastaan. Inhan tehtaalla sijaitsee Ähtärin suurin yksityinen työnantaja,  Fiskars konsernin omistama
Inhan Tehtaat Oy Ab.  Tehdas työllistää toistasataa henkilöä. Lisäksi kylällä on pienimuotoista puu-, kone-, ym. yritystoimintaa.

Koulu ja harrastusmahdollisuus

Inhankosken ala-aste on toiseksi suurin Ähtärin sivukouluista. Oppilaita on noin 50 ja opettajia on 3. Koulun yhteydessä on pelikenttä (talvisin luistinrata), leikkikenttä ja kuntorata-hiihtolatu. Koululla toimii srk:n päiväkerho lapsille. v.2000 kunnostetulla kylätalolla kyläyhdistys järjestää ala-asteikäisille pe-iltaisin ns "nuoreniltoja" ja vanhemmalle väelle kerran kuukaudessa "Hyvän iän" -kerhoa. Kylätalolla toimii kansalaisopiston kudontapiiri tiistaisin.

Kylätaloa on mahdollisuus vuokrata,
yhteyshenkilönä toimii Tuulikki Kaartinen, puh 06-533 4102 tai 040-834 5303.
Tiloissa on jääkaapit, liedet, kahvinkeittimet yms. ja 40 henden asitasto vuokrattavissa edullisesti. Tilaa on jopa 480 hengelle, joten suurempiakin juhlia tai tilaisuuksia on mahdolista järjestää. Tiloissa on myös kuntosalitila laitteineen ja sekin on vuokrattavissa.
Kirjastoauto kiertää kerran viikossa tiistaisin. Hankaveden rannalla sijaitsee uimaranta ja grillipaikka. Inhanjoella ja Hankavedellä on loistavat kalastus-, veneily-, vesihiihto- ym. harrastusmahdollisuudet. Metsissä riittää metsästys-, marjastus- ja sienestysmaastoja. Inhanjoella kalastetaan heinäkuussa taimenta ja kirjolohta.

Kylällä toimivat järjestöt

Inhan tehtailla aloitti toimintansa 1998 Inhan tehtaiden kyläyhdistys ry, puheenjohtajanaan Tuulikki Kaartinen,
lisäksi kylällä toimii Inhan Erämiehet ry, pj. Matti Eerikäinen.
Inhan Taimi ry on vuodesta 1923 lähtien toiminut urheiluseura Ähtärissä.
Vuonna 2008 juhlittiin seuran taivalta 85-v juhlapainien merkeissä ja 2009 syksyllä
järjestettiin Länsi-Suomen vapaapainin aluemestaruuskisat. Inhan Taimi on ainoa
toiminnassa oleva seura Erämiesten lisäksi Inhan tehtailla.

Talotontteja

Tarjolla luonnon keskellä kauniissa jokimaisemassa, silti lähellä keskustaa ja palveluja.

Yhteyshenkilöt
Inhan tehtaiden kyläyhdistys ry
pj. Tuulikki Kaartinen
06-533 4102, 040-834 5303
tuulikki.kaartinen@jippii.fi
rahastonhoitaja Merja Vähämäki
06-5334380, 040-764 0765